Država najveći graditelj stanova

Građevinarstvo se polako oporavlja, naročito u sektoru stanogradnje. Proteklih meseci gradilo se više stanova, ali više ih se i prodaje. Broj izdatih građevinskih dozvola u maju oborio je sve mesečne rekorde u poslednjoj deceniji. Izdato je 1.607 dozvola za gradnju, čak 53 odsto više nego u istom mesecu lane.

Prema broju dozvola koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo, prijavljena je gradnja 1.824 stana s prosečnom površinom od 79 kvadratnih metara, a broj stanova je porastao za 45 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema oblastima, zabeležena je u Beogradu, jer je gotovo svaka treća dozvola izdata u prestonici. Sledi Južnobačka oblast, gde prednjači Novi Sad, a zatim Zlatibor i Raška.

Građevinska direkcija Srbije je najveći investitor i trenutno gradi stambeno-poslovne komplekse na dve lokacije. U Beogradu su u junu dobili "zeleno svetlo" za izgradnju "Zemunskih kapija" na prostoru nekadašnje vojne kasarne "Aleksa Dundić" na površini od oko šest hektara. Izgradiće osam objekata sa 1.700 stanova, odnosno 200.000 kvadrata. U julu su izlili i temelje za dva nova objekta sa ukupno 78 stanova u naselju Sunčana strana u Novom Sadu, na mestu nekadašnje kasarne "Jugovićevo".

- U Zemunu je započela izgradnja prva tri objekta koji će imati 323 stana, 240 garažnih mesta i 62 parking-mesta u parteru - objašnjava prvi čovek Direkcije Nebojša Šurlan. - Rok za završetak prve faze je septembar sledeće godine. Izgradnja naselja je fazna i ceo kompleks "Zemunske kapije" biće gotov do kraja 2019. godine. Procenjena vrednost investicije je 100 miliona evra. U kompleksu će biti izgrađeni stanovi različitih struktura, od jednosobnih do četvorosobnih, površine od 31 do 90 kvadratnih metara.

Šurlan najavljuje da će Građevinska direkcija Srbije u 2018. godini početi izgradnju novog stambeno-poslovnog kompleksa u Bloku 63 na Novom Beogradu, na parceli od 82 ara, između ulica Jurija Gagarina i Nehruove.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže da je do ekspanzije u izgradnji stanova došlo zbog toga što su poslednjih meseci usvojena planska dokumenta na koja se dugo čekalo, a bez kojih se ne mogu izdati građevinske dozvole.

- Mnoge lokacije su konačno dobile plansku dokumentaciju i to je povećalo građevinsku aktivnost - objašnjava Rodić. - Dobro je što je to urađeno, ali bi nadležni morali da obrate pažnju na gustinu naseljenosti u pojedinim naseljima, jer ne mogu da "dišu". Urbanizam mora da se usaglasi, a ne da niču zgrade od po 15 spratova gde god investitor poželi.

U resornom ministarstvu kažu da je u Srbiji trenutno aktivno 10.576 gradilišta, od kojih je 1.111 u Beogradu. Ukupan broj aktivnih gradilišta na teritoriji Novog Sada je 723, na teritoriji grada Niša 216, u Subotici 244, na teritoriji grada Kragujevca 213, u Čačku 160 i u Leskovcu 148.

Građani Srbije, prema podacima Narodne banke, otplaćuju ukupno 115.373 stambena kredita, u iznosu od 357,9 milijardi dinara. Najveći deo ovih hipotekarnih zajmova, 88.687, što je 77 odsto, osiguran je kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita NKOSK.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar