Do stana u CG bez kamate

Kompanija Barter centar u Crnoj Gori, koja se između ostalog bavi prodajom stanova, pripremila je projekat prodaje nekretnina na 10 godina bez kamate.

Izvršni direktor Barter centra Radoje Božić kaže da je to novi sistem prodaje stanova na crnogorskom tržištu, namenjen građanima i privredi.

Kako kaže, prodaja se vrši tako što nekretnine dobijaju iz projekta sporazumnog restrukturiranja duga, koji podrazumeva da proizvođači građevinskog materijala vraćaju obaveze prema bankama tako što preduzećima koja grade stanove isporučuju građevinski materijal, prenose Vijesti.

"Pošto poslujemo kao društvo s ograničenom odgvornošću, nemamo pravo da obračunavamo kamate kupcima kao što to rade banke", kazao je Božić.

"Projekat može biti sufinansiran od strane banaka od kojih građanin može uzeti kredit, a u tom slučaju mi ustupamo banci hipoteku", objasnio je Božić.

Prema njegovim rečima, građani mogu učestvovati u kupovini i u izgradnji stanova u svakoj fazi. U tom slučaju ostavljaju banci depozit do završetka stana i tim novcem investitor i Barter ne mogu da raspolažu dok se stan ne završi.

U početnoj fazi izgradnje, kada nije izgrađeno više od 30 odsto objekta, depozit bi iznosio 60 odsto, koji uključuje cenu izgradnje stana plus 10 odsto. U Podgorici i Baru ta cena bi bila oko 700 evra, ističe Božić.

Dodaje da u slučaju da se ne ispoštuju rokovi gradnje, kupac može dobiti svoj novac nazad, pri čemu dobija i kamatu od 2,8 odsto za depozit koji je bio u banci.

On je naveo i da za sada imaju 12 stanova u Baru i 22 u Podgorici, a da će u narednih nekoliko meseci imati nekoliko stotina stanova za prodaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar