Do jeseni naredne godine 276 stanova

Stambeno pitanje izbeglica koje žive na teritoriji grada Novog Sada, a došle su iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, iako se godinama rešava, i dalje nije potpuno regulisano i ima još mnogo da se radi i ulaže. Stoga su poslednja dva javna poziva za program dodele 20 paketa građevinskog materijala (vrednost u maksimalnom iznosu do 9.000 evra) i dodele u zakup s mogućnošću kupovine 276 stambenih jedinica, otvorena do 10. februara.

– Za oba konkursa potrebni su isti dokumenti, jedino što je za građevinski materijal potrebno dokazati da podnosioci imaju nekretninu u Novom Sadu koja je barem u procesu legalizacije, a za drugi je potrebno da dokažu da nemaju nekretnine na teritoriji grada Novog Sada niti u zemljama iz kojih su došli – rekla je poverenica za izbeglice i raseljena lica za Novi Sad Tamara Milanović, koja je te razlike predočila prisutnima u Mesnoj zajednici Veternik, na drugoj tribini posvećenoj rešavanju stambenih problema izbeglica, koju je organizovao Savez Srba iz regiona.

Ona je dodala da sva punoletna lica moraju da imaju lične karte, da su nekada bila ili su i dalje izbeglice na teritoriji Novog Sada, da su u međuvremenu dobila državljanstvo, kao i da najmanje dve godine žive u ovom gradu.

Za izbor korisnika biće zadužena Komisija, sastavljena od predstavnika Komesarijata za izbeglice i migracije RS i Grada Novog Sada, a čitav proces pratiće i nadgledati predstavnici UNHCR-a i OEBS-a. Komisija će birati korisnike u skladu s uslovima i merilima za utvrđivanje reda prvenstva za rešavanje stambenih potreba izbeglica („Službeni glasnik RS” broj 58/11). Odsek Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu za izbegla, prognana i raseljena lica od 2012. godine evidentira stambene potrebe izbeglica s prebivalištem/boravištem u Novom Sadu u okviru RSP-a. Do sada, Odsek je ukupno evidentirao 1.529 izbegličkih porodica u stanju stambene potrebe. Od toga, 863 je iskazalo interesovanje za dodelu stana kao oblika stambenog zbrinjavanja, od kojih su 323 jednočlane ili dvočlane porodice, 452 s tri ili četiri člana i 88 s pet ili više članova.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je to prvi put da Novi Sad nakon 20 godina dobije takav poziv, kao i da je sastanak prva faza realizacije programa jer zainteresovanima najpre treba da se predoče koji su to neophodni uslovi.

– Prvo ide ovaj javni poziv, zatim će se izabrati 276 porodica, a nakon što se završi taj proces, počeće gradnja zgrade s 276 stanova – rekao je Linta. – Koliko znam, to bi sve trebalo da se završi do septembra 2017. godine. Taj objekat bi trebalo da se izgradi na uglu ulica Vojvode Putnika i Radničke u Veterniku. Ja sam zamolio gradonačelnika Vučevića da Novi Sad da još jednu lokaciju za gradnju 152 stana u Futogu. Taj projekat je predat i sad očekujemo da Skupština donatora Banke za razvoj Saveta Evrope do kraja februara donese odluku.

Ivana Anić Ćurko iz Republičkog komesarijata za izbeglice rekla je da su do sad obradili više od 20 opština u Republici Srbiji. Ona je na tribini predstavila uslove koji treba da budu ispunjeni da bi neko imao pravo da konkuriše na neki od pomenuta dva programa, kao i koliko se poena dobija za ispunjenje određenih kriterijuma. Prednost imaju najugroženije porodice, one kojima su oduzeta stanarska prava u zemlji iz koje su izbegli, osobe koje nisu ništa prodale ili obnovile u zemlji porekla, kao i oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje u bilo kojoj državi.

– Smatram da je to velika stvar i nakon svih ovih godina smo konačno na pravom putu da rešimo pitanje izbeglica – rekla je Ivana Anić Ćurko. – Podnosilac zahteva može biti osoba koja je makar jedan dan imala izbeglički status u Srbiji. I, ako je to žena, onda se sve radi na njeno ime, a ne muževljevo. Oni koji nemaju ličnu kartu, moraju makar da imaju podnet zahtev za državljanstvo i kopiju izbegličke legitimacije.

Anić Ćurko je naglasila i da, ukoliko neko u prijavi da izjavu koja se ne podudara s realnim stanjem podnosioca zahteva, što će se sve detaljno proveravati, u pitanju je kršenje zakona i tretiraće se kao krivično delo. Javni pozivi s detaljnim merilima i kriterijumima mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada (novisad.rs), u odeljku „Aktuelni dokumenti”.

Paketi građevinskog materijala

Paketi građevinskog materijala dodeljuju se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata, i to: za izgradnju /rekonstrukciju noseće konstrukcije, hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju/dogradnju sanitarnog čvora, ugradnju/zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, fasade, malterisanje i uvođenje/zamenu elektro i vodovodnih instalacija. Pomoć se daje i za druge radove neophodne za dovršetak gradnje ili adaptacije kojom bi se nepokretnost dovela u stanje za upotrebu i stanovanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar