Da li bi ovim jedna od najvećih glavobolja stanodavaca konačno prestala?

Večita boljka vlasnika stanova su podstanari-neredovne platiše, kao i prevaranti koji se isele i ostave im gomilu dugova za struju, telefon, komunalije... Kako, prema zakonu, sva dugovanja glase na ime vlasnika nekretnine, sav rizik - koga će primiti u stan, pada upravo na njih. Udruženje stanodavaca Srbije je više puta predlagalo rešenje kojim bi obaveze i odgovornost sa njih bile prebačene na podstanare.

Trenutno, ugovor koji se zaključuje između vlasnika stana kao zakupodavca i zakupca stana – podstanara, po pravilu sadrži i obavezu zakupca da plaća naknadu za komunalne usluge. Jedino rešenje koje ugovor nudi je to da ako jedna od ugovornih strana ne izvršava svoje obaveze, da je moguće pokrenuti spor pred nadležnim sudom. Ovakvi sporovi obično traju i koštaju, pa se ne isplate kao način rešavanja dugova.

U Sekretarijatu za javne prihode su nam objasnili da računi moraju da se vode na rentijera, ali da bi ovlašćenje bilo moguće regulisti internim ugovorom dve strane. Slično su nam rekli i u Poreskoj upravi Srbije koje se ovo tiče tek utoliko što zakupodavci njima uplaćuju porez na profit ostvaren od izdavanja nekretnine.

- Prenošenje ovlašćenja je dobra ideja i rešenje za budućnost, ali za to trenutno ne postoje zakonske osnove s' obzirom na to da jedan zakon reguliše plaćanje poreza na prihod od izdavanja nama, a drugi plaćanje komunalnih usluga opštinama - istakli su u Poreskoj upravi.

Predsednik Udruženja stanodavaca Srbije Dragan Cvijetićanin kaže da je njihovo udruženje više puta ukazivalo na problem neizmirenih dugova od strane zakupaca stanova i da mogućnost prenošenja obaveze za vreme trajanja ugovora postoji svugde u svetu, ali nije optimista.

- Mi smo ti kojima stižu kazne i opomene. Rešenje o prenosu obaveza je dobro i nije "topla voda", ali teško da će do tako nečega doći za sad jer su postanari mobilniji, a mi smo tu gde jesmo. Oni su jednostavno danas tu, sutra nisu i kao takvi su nedostupniji javnim preduzećima za naplatu - objašnjava Cvijetićanin u ime rentijera.

Iako ne postoji zakon koji bi omogućio takvo rešenje, advokat i zastupnik Udruženja podstanara "Velegrad" Mirko Mirković smatra da pravno gledano nema nikakvih zakonskih smetnji za takvo nešto.

- Bilo bi dobro da se takav ugovor sklopi i to je moguće kroz Ugovor o zakupu stana. Ništa ne sprečava vlasnika i zakupca da takvo nešto zaključe, bilo bi lepo. U građanskom pravu vam je tako da sve što nije zabranjeno, znači da je dozvoljeno - zaključuje Mirković.

Prema rečima advokata Veljka Veličkovića, neki zakupci su to već uradili, pa se vode kao obveznici plaćanja iako je vlasnik neko drugo lice. To se, kako kaže, reguliše tako što vlasnik i podstanar odu zajedno u, na primer, Infostan ili EPS, i sa tom ustanovom naprave ugovor.

Kako odokativna procena često nije dovoljna garancija s kim imaju posla, dok se ne donese zakon koji bi takvo nešto striktno regulisao, jedino rešenje zakupodavcima je da sami to urede ugovorom sa budućim stanarima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar