Cveta gradnja Stanove u Novom Pazaru kupuju studenti i dijaspora

U Novom Pazaru se završava dvadesetak stambenih zgrada sa više od 1.000 stanova, a još toliko biće započeto na proleće. U nekim stambeno-poslovnim kompleksima koji će se graditi biće "smešteno" i po 200 stanova i lokala. Gotovo sve stambene zgrade (soliteri) podižu na lokacijama koje su dobijene rušenjem starih kuća, garaža, šupa i drugih straćara, jer je to jedini način da se obezbedi bolja lokacija u užem, ali i u nekim delovima šireg centra grada. Investitori ne kupuju placeve već vlasnicima građevinskog zemljišta unapred, u zavisnosti od površine i lokacije, ustupaju deo stambenog i poslovnog prostora.

Mada je u poslednjih nekoliko godina u Novom Pazaru izgrađeno više od 1.000 stanova, a još toliko će biti useljivo do kraja godine, potražnja za stanovima i lokalima ne jenjava.

Prema našim procenama potrebno je bar još 5.000 stanova, jer Novi Pazar je ogroman grad sa dva univerziteta, velikim brojem visokih i viših škola i sa izuzetno mnogobrojnom dijasporom. Roditelji iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Tutina, Rožaja i drugih gradova u okruženju, deci studentima kupuju garsonjere i stanove, a gotovo svaki Pazarac na radu u inostranstvu želi da, bez obzira na to kada će se i da li će se vratiti, ima stan ili neku drugu nekretninu u rodnom gradu - ističe Asim Zejnelović, vodeći investitor i građevinar u gradu, vlasnik firme "Ikan 2013" koja gradi tri solitera sa po 50 stanova i priprema se da na proleće započne još tri.

Uprkos sve intenzivnijoj gradnji i velikoj ponudi stanova, cene su stabilne. Kvadratni metar stana kreće se od 800 do 1.200 evra, nešto jeftinije je ako se, što je u Novom Pazaru čest slučaj, plaća unapred. A Zejnelović je uveren da cene neće ići na dole, jer je potražnja za stanovima i dalje ogromna.

Investitori i građevinari naglašavaju da uprkos velikoj potražnji stanova i brzoj i kvalitetnoj gradnji malo zarađuju, jer su, kako listom naglašavaju, gradske i republičke dažbine ogromne. Pošto je Novi Pazar davno "tesan" grad, uz sve druge dažbine, samo za parking-mesto koje nisu u stanju da obezbede moraju da plate i po 7.000 evra. Zbog toga se mnogi odlučuju da u prizemlju ili podrumu, umesto lokala, naprave parkirališta i garaže, neki planiraju izgradnju garaža sa dva sprata pod zemljom.

POKRETAČI

Građevinski "bum" u Novom Pazaru uglavnom donosi dobro gradu. Puni se gradska kasa, upošljava se veliki broj građevinskih radnika svih profila, rade stovarišta građevinskog materijala, velika je potrošnja peska, šljunka i drugog građevinskog materijala. Neki od investitora tvrde da oni pokreću sve u gradu i hrane bar 1.000 porodica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar