Cilj je što više nekretnina uvesti u poresku evidenciju

U naredne četiri godine radićemo na tome da se što više nekretnina uvede u poresku evidenciju, kao i da se realno stanje nekretnina na terenu slaže sa poreskom prijavom koju građani plaćaju, izjavio je danas direktor projekta Aleksander Grunauer "Reforma poreza na imovinu".

Izabrano je 45 gradova i opština, čije prijave su bile najbolje, i one će od ponedeljka početi da dobijaju i zvanična obaveštenja da ulaze u projekat, koji će trajati naredne četiri godine. Svečano potpisivanje ugovora sa gradovima i opštinama biće sredinom decembra, najavio je Grunauer.

Prema njegovim rečima, kriterijumi koji su bili odlučujući za odabir gradova i opština su koje lokalne samouprave su imale najbolje prijave i pokazale najviše motivacije pri popunjavanju aplikacione forme.

Važni razlozi za njihov izbor bili su i "grupne prijave", odnosno spremnost opština koje su geografski blizu na međuopštinsku saradnju, i time bolju naplatu poreza na imovinu, dok je treći kriterijum bio da li su u nekoj bliskoj prošlosti i same radile nešto da prošire obuhvat i povećaju stepen naplate poreza, i to bez pomoći donatorskih organizacija.

"U naredne četiri godine radićemo na tome da se što više nekretnina uvede u poresku evidenciju, kao i da se realno stanje nekretnina na terenu slaže sa poreskom prijavom koju građani plaćaju. U pretohodnoj fazi projekta, kada smo radili sa devet opština u istočnoj Srbiji, videli smo specifične probleme u, na primer, turističkim mestima. Tamo su građani umeli svake godine da nadograde po još jednu sobu, ili sazidaju još jedan sprat, a to ne prijave. Tako se u realnosti dešavalo da imaju kuću od 200, a porez plaćaju na 80 kvadrata", objašnjava Grunauer.

On navodi da će za početak projekta opštine i gradovi, sa svoje liste nezaposlenih, iz Nacionalne službe za zapošljavanje birati ljudi koji će na određeno vreme raditi kao popisivači i odlaziti u kontrolu nepokretnosti tih gradova i opština.

Troškove za njihove zarade snosiće projekat "Reforma poreza na imovinu".

Ceo projekat vredan je šest miliona švajcarskih franaka i u potpunosti ga finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

Pet najuspešnijih podeliće bespovratni nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Projekat se realizuje kroz zajedničku saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansije i Stalne konferencije gradova i opština.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar