CHF rate: Sa 20.000 na 45.000 RSD

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" zatražilo je donošenje posebnog zakona o rešavanju problema otplate kredita indeksiranih u švajcaraskim francima.

U saopštenju "Efektive" navodi se da su građani koji su 2008. godine uzeli stambeni kredit indeksiran u francima u vrednosti 40.000 evra tada mesečno otplaćivali ratu u iznosu od 20.000 dinara, sa sada plaćaju 45.000 dinara.

Trenutno u Srbiji ima oko 21.000 stambenih kredita u francima, a problemi u njihovoj otplati nastali su sredinom januara ove godine kad je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Narodna banka Srbije je predložila bankama četiri modela za lakšu otplatu kredita u francima, ali njihovi korisnici tvrde da za njih ni jedan od tih modela nije povoljan.

"Banke svoje klijente godinama potkradaju na kamatama, raznim fantomskim provizijama za obradu i praćenje kredita, naplatom kredita po prodajnom kursu banke (po nekoliko dinara veći od prodajnog kursa NBS), obračunom nezakonitih, a često i zelenaških zateznih kamata, indeksiranjem kredita u stranoj valuti. Neke od tih stvari banke i danas rade, uz prećutnu saglasnost NBS i državnih organa", navodi se u saopštenju "Efektive".

Dodaje se da su banke "neopravdano i nezasluženo iz zemlje iznele ogroman novac, koji je mogao biti upotrebljen na drugi način, u podsticanju ekonomije, građevine, potrošnje".

"Efektiva" je pozvala sve političke stranke u parlamentu "da prevaziđu svoje nesporazume i politikantske igre i počnu da rade ono za šta su izabrani, a to je između ostalog i zaštita prava na život gradjana ove zemlje".

"Pozivamo predstavnike vladajuće koalicije da nađu obećanja koja su davali tokom predizborne kampanje u vezi sa radom banaka i kredita u švajcarskim francima, pa da makar delom postupe u skladu sa tim obećanjima, biće možda dovoljno. Ako ne, biće nam jasno ko je gazda u Srbiji", istakla je "Efektiva".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar