CG: Rusi nude nekretnine upola cene

Novoizgrađene stambene zgrade u Budvi, u kojima pojedinci imaju i po šezdeset stanova, iako su blizu mora, mahom zvrje prazne i to već duže vreme. Čekaju kupce kojih je malo. Velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase uslovili su i pad cena. Ali ne mnogo. U Budvi ta cena se "drži "od 1.200 do 2.500 evra po kvadratnom metru i za objekte koji su dalje od plaže. Kada "zamiriše" keš, onda se trgovci i kupci pogađaju. Neki misle da je to zbog zategnutih političkih odnosa, dok drugi smatraju da je u pitanju samo ekonomski momenat.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz, i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 pa do 350.000 evra.

Doskora najveće interesovanje pokazali su Rusi. Oni su bili glavni kupci. Sada su, međutim, oni glavni - prodavci. Zbog ekonomske krize, ali još više zbog zategnutih političkih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, obostranih sankcija, priča o uvođenju viza i drugih koje stvaraju nespokoj, ruski državljani, koji su ovde kupili nekretnine, odlaze. Svoje vile i stanove koje su kupili u vreme "invazije" 2007. i 2008. godine sada nude upola cene.

Profesorka Božena Jelušić iz Građanskog pokreta URA kaže da ona nema utisak da se radi o ruskoj "bežaniji" iz Budve i sa crnogorskog primorja.

- Imam komšinicu Ruskinju, uglednu ženu, kod koje ne primećujem bilo kakvu promenu. Moguće je da neki Rusi prodaju kuće ili stanove. U školi u kojoj predajem ima dosta ruske dece i svi smo im maksimalno posvećeni. Kao i uostalom Crna Gora, koja ih je nesebično prihvatila - kaže za "Novosti" Jelušićeva.

A u vreme "najezde", mahom ruskih investitora, da podsetimo, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 pa do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši veliku zaradu u tom poslu, mnogi domaći investitori gradili intenzivno. I prekomerno. Prodajni bum je trajao kratko, a tada je Budva "izvikana" kao skupa destinacija. Rusi koji su kupovali, dakle, sada prodaju, ali sudeći po informacijama iz agencija za nekretnine, kupaca ima, ali malo.

RASPRODAJA ZBOG VELIKOG POREZA

RUS koji je došao u vreme najveće navale svojih sunarodnika u Crnu Goru, gde su isključivo kupovali nekretnine ne pitajući za cenu, postao je vlasnik sedam stanova u Budvi, i to u naselju Babin blizu centra grada. Tada ih je platio "debelo" - 3.500 evra po kvadratu. Doduše stanovi su bili luksuzni, sa garažom. Sada pak sve rasprodaje po upola nižoj ceni! Od prethodne opštinske vlasti mu je stigla "čestitka" da plati porez, blizu 25.000 evra. I to je, izgleda, prevagnulo u odluci da ih ponudi na prodaju. Ali, kako saznajemo, niko mu se još od kupaca nije javio.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar