Centralna evidencija hipoteka

Centralna evidencija hipoteka (CEH) je centralna jedinstvena javna baza podataka u koju se unose hipoteke upisane u nadležne registre, radi pretraživanja i prikupljanja informacija o hipotekama.

Baza podataka Centralne evidencija hipoteka formirana je u skladu sa članom 57. i 58. Zakona o hipoteci ("Službeni glasnik RS", broj 115/05) preuzimanjem postojećih podataka iz katastra nepokretnosti i unosom postojećih podataka dostavljenih iz zemljišnih i intabulacionih knjiga.

Centralna evidencija hipoteka dostupna je svim licima.

Centralnu evidenciju hipoteka vodi Republički geodetski zavod.

Centralna evidencija hipoteka se nalazi na adresi http://www.rgz.gov.rs/ceh

Upis hipoteke
Upis hipoteke se vrši u nadležni registar nepokretnosti a to su zemljišna knjiga ili katastar nepokretnosti, a negde intabulaciona knjiga odnosno protokol pri opštinskom sudu.

Zahtev za upis hipoteke se podnosi nadležnoj službi za katastar nepokretnosti odnosno zemljišnoj knjizi ili nadležnom sudu.

Hipoteka se ne upisuje u Centralnu evidenciju hipoteka već predstavlja centralni registar svih upisanih hipoteka u registre.

Centralna evidencija hipoteka praktično sakuplja podatke iz pomenutih izvora u jedinstvenu bazu podataka. Kao takva onda sadrži podatke koji služe samo za pretraživanje evidencije, a podaci u nju se upisuju sa obrazaca ili preuzimanje iz lokanih kancelarija Republičkog geodetskog zavoda.

Centralna evidencija hipoteka je javna evidencija. Svako ko ima pristup Internetu može da pretražuje evidenciju Centralne evidencije hipoteke i da ima uvid u podatke o hipotekama i nepokretnostima gde postoji hipoteka.

Podaci o nepokretnostima:

Politička opština;
Katarska opština;
Broj i podbroj parcele;
Broj objekta u okviru parcele;
Broj ulaza, sprat;
Broj posebnog dela u okviru objekta;
Adresa (ulica, kućni broj i podbroj);
Način korišćenja objekta;
Način korišćenja posebnog dela objekta;
Površinu dela objekta.
Podaci o hipotekama:
Datum upisa;
Datum prestanka;
Trajanje hipoteke;
Tekst napomene vezano za trajanje hipoteke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Centralna evidencija hipoteka”

  1. Suzana Lucic says:

    vasa http://www.rgz.gov.rs/ceh
    ne funkcionise ne moze da se otvori niti da se koristi camu sluzi

  2. ts says:

    Poštovana Suzana,

    link ne može da radi jer je verovatno promenjen od strane Republičkog geodetskog zavoda, imajte na umu da je ovaj članak postavljen 2014!

    Srdačan pozdrav

Ostavi komentar