Cene stanova pale za 20 odsto, ali kupaca i dalje nema

Beograd - Cene stanova u Srbiji opala je za oko 20 odsto od početka godine, ali je potražnja manja za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu u Beogradu pre svega se kupuju veliki stanovi, mada retko, dok je najviše manjih stanova koje retko ko merka.

Na Starom gradu kvadrat se kreće od 1.800 do 2.000 evra, dok cena luksuznih stanova ide i do 2.500 evra. Stanovi na Dedinju nude se u rasponu do 1.800 do 2.500 evra po kvadratu, a na Vračaru od 1.800 do 2.000 evra.

Katarina Lazarević iz agencije Alka je rekla da je u Beogradu velika ponuda malih stanova, koji se jako teško prodaju.

"Najviše se prodaju veliki stanovi, ali i to ide teško. Stanovi se zapravo prodaju iz muke, zbog razvoda ili ostavinske rasprave", kaže Lazarević.

"Jaku" cenu drže i bolji stanovi na Senjaku (2.000 evra) kao i nekretnine na Dorćolu iznad ulice Cara Dušana. Ispod ove ulice, na takozvanom donjem Dorćolu, stanovi se prodaju za oko 1.500 evra po kvadratu.

Izgradnja novobeogradske Arene povećala je cenu stanova u neposrednoj okolini, ali su u tom delu prestonice oni sada na nivou od oko 1.500 evra. Nekretnine u Blokovima na Novom Beogradu niže su od toga (900-1.100). Kod hotela Jugoslavija prodaju se za oko 1.200 evra po kvadratu.

Na Banovom brdu stanovi se mogu pronaći u rasponu od 1.200 do 1.500 evra. Stanovi u Rakovici koštaju oko 1.000 evra, a povoljni mogu da se kupe i u Borči i naseljima Kotež i Krnjača. Njihova cena je od 600 do 800 evra po metru kvadratnom.

Prodaja stanova u Šumadiji ide još teže.

Stanje tržišta nekretnina u Šumadiji je, takođe, u padu, a prodaje stanova na kredit, beleži smanjenje od čak 80 odsto.

Ljubinka Todorović iz Arena nekretnina kaže da je nakon najave Vlade o izgradnji jeftinih stanova, usledio još jači pad prodaje. Ona objašnjava da se u Kragujevcu sada prodaju samo stanovi ispod realne cene, ali i da je trenutno teško odrediti tu realnu cenu.

Kvadratni metar u centru grada košta od 900 do 1.100 evra za novogradnju, a za staru gradnju 850 evra. Stanovi na periferiji mogu da se pazare po ceni od 600 evra do 800 evra po kvadratu, zavisno od kvaliteta gradnje, spratnosti i opremljenosti.

Cena kvadrata stambenog prostoru u Jagodini kreće se od 600 do 800 evra u novogradnji. Uprkos krizi iz jagodinskih agencija poručuju da kupovina stanova nije drastično opala, ali da nije kao 2008. godine kada je prodaja stanova bila na najviše nivou. U Jagodini stanove najčešće kupuju gastarbajteri.

Najviše se traže mali stanovi ali i veliki mogu da se nađu po isplativijim cenama. Jagodina je pomoravska prestonica pa je i interesovanje za kupovinu stanova u ovom gradu najveće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar