Cene stanova padaju, ali kupaca nema

U Srbiji, prema nekim procenama, ima više od 300.000 podstanara, polovina od tog broja je u Beogradu. Kakva je trenutna ekonomska situacija u državi ove cifre će narednih meseci biti još veće, jer na tržištu nekretnina nikada nije bilo gore. Prodaja stanova ide loše, a kupci nemaju "žute banke" ni za one stambene jedinice kojima se cena srozala za stotine evra po kvadratnom metru. Tako bar za naš list tvrde agenti za nekretnine.

Cene konstantno padaju, a kupaca nema. Pad cena će se nastaviti, vreme će pokazati do kada, a trenutno jedino što može da se proda jesu mali stanovi, garsonjere i jednosobni - kažu u agenciji Libero. Dvosobne i trosobne stanove, napominju, niko ne traži. Osim katastrofalne kupovne moći na ovakvu situaciju, tvrde u ovoj beogradskoj agenciji za nekretnine, uticao je i štrajk advokata, i naravno uvek složene birokratske procedure. I ovde, ali i u nekoliko drugih agencija kažu da su najčešće kupci oni koji prodaju velike stanove jer zbog troškova ne mogu da žive u njima i kupuju male.

"Šta da vam kažem, od Nove godine sve bukvalno stoji", odgovaraju na naše pitanje u agenciji Palas. Agentkinja u ovoj beogradskoj agenciji potvrđuje priču da potražnja postoji jedino za malim stanovima koji koštaju od 30.000 do 50.000 evra.

"Novogradnja se čak manje traži, a ne pomaže ni to što su cene toliko pale da po širem centru kvadratni metar može da se kupi i za 1.000 do 1.100 evra", kažu u Palas nekretninama.

Kada se na celu ovu lošu situaciju doda i to da naselja Stepa Stepanović i novobeogradski Belvil još uvek nisu rasprodali sve svoje kapacitete, a u obzir uzmu i privatni investitori koji su se zaletali pa sada ne mogu da nađu kupce, dolazimo do situacije da imamo stotine hiljade onih koji nemaju krov nad glavom, i isto toliko stanova koji ne mogu da nađu svoje stalne stanare jer jednostavno - nemaju para. U Stepi je jesenas bilo na raspolaganju 500 neprodatih stanova, te je Direkcija za izgradnju bila prinuđena da za deo njih spusti cene na 980 do 1.180 evra. U Belvilu je poslednjih šest godina prodato više od 1.800 stanova, ali još ima 80 koji čekaju svoje kupce.

Šta će tek biti kada država završi sa Beogradom na vodi i ponudi kupcima nove stotine hiljada kvadratnih metara stambenog prostora. Naravno, teško je zamisliti da će u ovoj situaciji kvadrate na toj luksuznoj lokaciji imati ko da kupi.

Ništa bolja trenutna situacija na tržištu nekretnina nije ni u drugim gradovima Srbije. "Užasna", tom rečju ju je opisao agent u niškoj agenciji za nekretnine Olymp. On kaže da oni koji su odavno u ovom poslu ne pamte da je bilo gore u ovom gradu po pitanju prodaje stanova. "Proda se nešto malo, i to ukoliko država da neke subvencije, sve ostalo stoji. Cene kvadratnog metra su od 500 do 900 ili 950 evra u strogom centru, ali ne vredi ni govoriti o njima kada se ništa ne prodaje", kažu u niškom Olympu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Cene stanova padaju, ali kupaca nema”

  1. Igor Grkajac says:

    Koja je cena gvadrata?

Ostavi komentar