Cene luksuznih nekretnina najbrže rastu u Vankuveru i Sidneju

Drugi kvartal zaredom, cene luksuznih nekretnina najbrže rastu u Vankuveru, Sidneju i Šangaju, pokazuje najnoviji tromesečni izveštaj konsalting kompanije „Knight Frank“.

Indeks cena luksuznih nekretnina, koji obuhvata 34 najvažnija svetska centra, porastao je 1,9 odsto u trećem tromesečju 2015. Kako se navodi u kvartalnom izveštaju, najveći rast cena u periodu septembar 2014-septembar 2015. zabeležio je Vankuver, 20,4 odsto, čemu je doprinela pojačana tražnja stranih investitora.

Takođe, dvocifreni rast zabeležili su Sidnej i Šangaj, sa povećanjem cena od 13,7 odsto odnosno 10,7 odsto.

- Slab australijski dolaru, nedovoljna ponuda i jaka domaća ekonomija nalaze se u pozadini brzog rasta cena u Sidneju, dok tržište nekretnina u Šangaju podržavaju: ukidanje stroge stambene politike kao i uvođenje nove fiskalne politike, uključujući porez i smanjenje kamatnih stopa – navodi se u izveštaju.

Od posmatranih gradova izdvaja se Moskva gde su cene luksuznih nekretnina na godišnjem nivou u proseku pale 3,8 odsto, ali su u trećem kvartalu ove godine porasle 6,1 odsto. S druge strane, cene u Kejptaunu su u proteklih 12 meseci porasle u proseku 6 odsto, ali su u periodu jul-septembar 2015, pale 4 odsto.

Najslabije rezultate beleži Singapur. Indeks koji prati taj grad pao je sedmi kvartal zaredom, iako je stopa godišnjeg pada usporena sa -15,2 u drugom kvartalu 2015, na minus 7,9 odsto u trećem tromesečju.

Iako je od prvog kvartala 2009. do septembra ove godine indeks cena luksuznih nekretnina porastao za 34,1 odsto, analiza trećeg tromesečje 2015. ukazuje na usporavanje rasta cena.

Skoro tri četvrtine gradova, njih 73 odsto beleži pozitivan rast na godišnjem nivou, što je ipak slabije u odnosu pre dve godine kada je 91 odsto gradova beležilo rast.

Na globalnom nivou vodi Australija sa prosečnim rastom cena od 11,6 odsto, zatim Severna Amerika, 8,5 odsto. Evropska stopa rasta cena je pozitivna, 0,8 odsto, ali pojedinačno stope rasta u ključnim gradovima kontinenta variraju od plus 9,4 odsto u Monaku do minus 5,4 u Cirihu.

- Bogatstvo iz Kine će nastaviti da se sliva u imovinu na tržištima u inostranstvu, prvenstveno ka Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi i Australiji – zaključuju analitičari konsultantske kuće „Knight Frank“.

Vankuver: 66 odsto kupaca luksuznih nekretnina nisu iz Kanade

Istraživanje koje je proveo Andy Yan, stručnjak za urbano planiranje i profesor na Univerzitetu Britanska Kolumbija (UBC) pokazalo je da strani kupci, ponajviše iz Kine, utiču na rast cena nekretnina.

Profesor Yan je analizirao ko je sve kupio nekretnine u tri najskuplja kvarta u Vankuveru u poslednjih šest meseci. Istraživanje je pokazalo da su obavljene 172 transakcije, pri čemu je 66 odsto novih vlasnika nisu iz Kanade. Takođe je otkrio da 18 odsto svih kuća u tim kvartovima nije pod hipotekom, što govori o bogatstvu kupaca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar