Cene kvadrata nikad niže, a kupaca malo

Stanovi u Novom Sadu i dalje se teško prodaju, iako su njihove cene dostigle svoj minimum. Po rečima našeg sagovornika iz „Bomil nekretnina”, cene neće ići niže jer su već duži period u fazi stagnacije.

Uslovi koji diktiraju cene nekretnina su lokacija, spratovnost, da li je u pitanju stara gradnja ili nova, kao i raspored stana. Zbog sve teže finansijske situacije, lokacija nije više najznačajniji faktor prodaje jer će kupac radije kupiti stan, na primer od 50 m², za neki određeni iznos na nekoj manje atraktivnoj lokaciji, nego da za taj isti iznos kupi stan upola manje kvadrature, ali na boljoj lokaciji.

Najtraženiji su jednoiposobni stanovi između 35 i 45 kvadrata, kao i dvoiposobni stanovi od oko 60. Najtraženiji delovi grada su svakako blizu fakulteta, na Limanu, Grbavici, stari grad i centar, gde se cena kvadrata kreće od 1.000 do 1.300 evra, dok su najjeftiniji kvadrati na Staroj Detelinari, Avijatičarskom naselju i Satelitu, gde je cena kvadrata oko 700 do 1.000 evra. Građani se najradije odlučuju za kupovinu stanova novije gradnje jer, kako kažu iz „Dunav nekretnina”, kupci imaju pravo na povrat PDV-a.

Po rečima direktora prodaje „Solis nekretnina” Dragana Rabatića, tržištu fali stanova velikih kvadratura od 120 m² pa naviše i dolaze u situaciju da je za tu kvadraturu potražnja mnogo veća od ponude. Pre nekog vremena, kupovina stanova je najviše išla preko kredita banaka, a danas je ta situacija u znatnoj meri promenjena, iako su uslovi povoljniji, a kamate manje.

– Izjednačena je prodaja stanova preko kredita i gotovine, tako da je sada odnos prodaje 50 naprama 50 posto – rekao je Rabatić.Kupci se radije odlučuju za klasičnu kupovinu nego na zamenu stanova jer tu postoji niz faktori koje je potrebno zadovoljiti da bi se zamena mogla ostvariti. Jedan od razloga je svakako poreski sistem pošto je pre određenog vremena porez naplaćivan na razliku u kvadraturi stanova, a danas procedura ide drugačije i odvija se u dva zasebna pravna procesa, tako da zamene stanova nisu aktuelne.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar