Brže do građevinske dozvole od 15. februara

Izdavanje građevinskih dozvola po novim pravilima – na jednom šalteru za 28 dana – počeće od 15. februara. U ovom trenutku građani mogu da dobiju samo lokacijske uslove – što je prvi korak ka dobijanju papira za zidanje.

Da bi Zakon o planiranju i izgradnji, usvojen krajem prošle godine, mogao da se primenjuje u punom smislu treba da ga prati dvadesetak pravilnika, koji su već napisani, kažu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture. Usvajanje i početak njihove primene očekuju do kraja januara.

Osim toga i lokalne samouprave treba da urade svoj deo posla. Njima je 17. januara istekao rok do kada je trebalo da propišu visinu naknade za uređenje građevinskog zemljišta i na svojim skupštinama to usvoje kao odluku.

Sve lokalne samouprave treba da imaju jedan šalter, odnosno sektor, koji će se baviti davanjem prvo informacija, a zatim i pomoći potencijalnom investitoru.

Skraćenju vremena za dobijanje dozvola doprineće i to što više neće biti potrebno tridesetak raznoraznih dokumenata.

Zakonski rok za početak primene objedinjene procedure je 1. mart. To podrazumeva da građanin dođe na šalter preda zahtev i projekat, a sve saglasnosti činovnici pribave za njega po službenoj dužnosti, a ne da kao do sada luta od jedne do druge institucije i traži odobrenje za priključak na struju, vodovod, telefon…

Ceo postupak će biti još brži kada dozvole budu mogle da se pribavljaju elektronskim putem, što se očekuje u drugoj polovini ove ili početkom naredne godine, ali to iziskuje čitav niz procedura.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar