Broj prevarenih kupaca stanova i dalje raste

Posle više od dve godine od kada su Milisav Čutović, vlasnik firme MB Konsalting, i direktor tog preduzeća Uroš Nešković pritvoreni zbog malverzacija sa gradnjom stanova u Ulici vojvode Stepe 331, ne nazire se epilog tog slučaja, jer je predmet, kako nam je rečeno u beogradskom Višem tužilaštvu, još uvek u fazi istrage, odnosno optužnica još nije podignuta. Za prevarene kupce stanova to znači da je još uvek neizvesno da li će i kada moći da povrate uloženi novac.

Broj oštećenih u tom slučaju i dalje raste, a pojedini stanovi u kompleksu na Voždovcu prodavani su čak i po šest puta. U međuvremenu, prema nepotvrđenim informacijama, policija je Tužilaštvu dostavila čak 45 dopuna krivične prijave.

Podsetimo, MB Konsalting počeo je da gradi zgradu na toj lokaciji još 2004, a ona je do danas ostala nezavršena. Kad je firma krajem 2012. otišla u stečaj, posle prvih prijavljenih potraživanja, ispostavilo se da su neki od stanova prodavani i po dva ili tri puta. Broj oštećenih kupaca dostigao je 300 pravnih i fizičkih lica, iznos pronevere koji je tada utvrđen premašio je 12 miliona evra, a samo razlučni poverioci potraživali su više od 7,5 miliona evra.

Čutović je u istražnom zatvoru proveo šest meseci, a pritvor mu je u više navrata produžavan, ne samo zbog prevarenih kupaca stanova u Ulici vojvode Stepe, već i sumnjivih transakcija koje su se odvijale preko njegove dve ćerka firme, MB konsalting investa, otvorenog na ime njegovog sina Stevana, i Prve nove banje. Kad je matična firma u oktobru 2012. otišla u stečaj, one su nastavile nesmetano da rade, čak i kupuju objekte na kojima su banke aktivirale hipoteke stavljene kao obezbeđenje za kredite MB Konsaltinga.

Kreditor Čutovićevih firmi bio je i Fond za razvoj, koji je od 2007. dodelio tri pozajmice, sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 84 meseca. Prvi kredit je dodeljen ne za izgradnju stanova, već za program kompleksa u Banji Vrujci, gde je Čutović započeo renoviranje hotela, izgradnju apartmanskog naselja i bazena. Završeni su, međutim, samo bazeni, koji inače donose tokom sezone dnevni prihod od više hiljada evra, ali i pored toga kredit nije vraćen i Fond iz stečajne mase potražuje oko 200.000 evra. Problem je što nema imovine iz koje bi se taj novac naplatio, jer je sve nekretnine iz Banje Vrujci, Čutović neposredno pred stečaj prebacio na drugo svoje preduzeće, Prvu novu banju.

Danasovi izvori tvrde da je Fond njegovim preduzećima odobrio čak pet kredita, ali nijedan od objekata za koje se zaduživao nije završen, niti ima nade da će pozajmice biti vraćene.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar