Britanija, crkve pretvaraju u kuće i stambene zgrade

Nekoliko stotina protestantskih crkava u Londonu, u poslednje dve decenije, pretvoreno je u stanove. To će verovatno šokirati mnoge, ali treba imati u vidu da u Londonu i širom Britanije vlada hronična nestašica stanova, da je prosečna cena nekretnine u Londonu pola miliona funti, a prosečna plata 32.000 funti godišnje što je, jasno je, nedovoljno da bi se kupila prosečna nekretnina.

Sa druge strane, tajkuni i bogati ljudi iz svih delova sveta kupuju nekretnine u Londonu i širom Britanije po astronomskim cenama. Procenjuje se da oko 200.000 komada nekretnina, stanova, kuća širom Britanije zvrji potpuno prazno, jer bogataši, koji su ih kupili, nemaju vremena ni da ih posete, niti žele da ih bilo kome izdaju.

Zato je jedan od prioriteta gradonačelnika Londona Sadika Kana, kao i njegovog prethodnika Borisa Džonsona, bilo obezbediti Londoncima jeftinije stanovanje.

Postoje mnogi načini za to - opštinski stanovi, zajedničke firme gde ulažete samo deo novca u vlasništvo i postajete deo vlasnika tj. delimični vlasnik nekretnine, ali za sada su se svi ovi načini i sve ove mogućnosti pokazale neadekvatnim.

U zadnjih nekoliko meseci cene stanova u Londonu neznatno su pale – oko 2,9 odsto. Naročito padaju u bogatim opštinama što dokazuje precenjenost nekretnina u Londonu, a rastu u nekada siromašnim opštinama oko Olimpijskog sela i Olimpijskog stadiona gde su cene bile niske, a sada već počinju da se izražavaju u srednjim vrednostima, petocifrenim vrednostima kakve poslovično vladaju u Britaniji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar