Blizina fakulteta diže cenu stanova za izdavanje

Podstanari, studenti pre svega, koji su po završetku školske godine napuštali iznajmljene stanove u Beogradu, sada lagano kreću u ponovnu potragu za smeštajem za narednu godinu. I stanodavci su iskoristili letnju pauzu da završe sitne popravke, pa je sada ponuda nekretnina iz nedelje u nedelju sve veća, a na ceni su posebno stanovi u blizini fakulteta.

U jeku sezone za iznajmljivanje stanova, kada su se u prestonicu sjatili još i novi brucoši, najtraženije su garsonjere i jednosobni, manji, stanovi, a nije retkost ni udruživanje – četiri drugarice ili drugara u jednom velikom trosobnom stanu, gde dele troškove zakupnine i računa.

Blizina fakulteta diže cenu 10-20 evra

Studenti koji su upisali fakultete nešto van centra grada, imaju više sreće sa zakupninom, jer je ona na periferiji i makar malo izdvojeno od centra – jeftinija.

Ipak, u ovom periodu najatraktivnije su lokacije oko centra grada, delovi oko Vuka, oko fakulteta na Voždovcu, kao i Novi Beograd oko Starog Merkatora, odnosno sve one lokacije koje se nalaze blizu fakulteta ili imaju dobru povezanost linijama gradskog prevoza.

Međutim, vodite računa o tome da, čak i ako je na periferiji, cenu zakupa može da pogura za 10-20 evra blizina pojedinih fakulteta.

Primera radi, ukoliko studirate Farmaceutski fakultet koji je smešten u Kumodražu ili Poljoprivredni u Zemunu, a cilj vam je da živite u blizini tih zdanja, računajte da ćete proći finansijski malo lošije nego da tražite stan u nekim delovima Mirijeva gde fakulteta nema, ali ipak daleko bolje od onih koji studiraju arhitekturu ili elektrotehniku, čija je zgrada smeštena kod Vukovog spomenika, u “krugu dvojke”.

Slično važi i za one koji bi da studiraju hemiju, psihologiju, filozofiju, jezike, jer su Matematički, Filološki i Filozofski fakultet smešteni u samom srcu grada, između Dorćola i Knez Mihajlove.

Mali stanovi i za 100 evra

Najtraženiji su manji stanovi. Ako želite da iznajmite garsonjeru, zavisno od opremljenosti i lokacije, pa i od tačne kvadrature, za to bi mesečno trebalo da izdvajate od 100 do 250 evra.

Pravilo koje se ponavlja iz godine u godinu je da što su bliže centru, garsonjere su skuplje, a one na Kanarevom brdu ili u nekim delovima Zemuna, mogu da se zakupe i za 100 evra mesečno. Najjeftina naselja u prestonici jesu i Mirijevo, Karaburma, Borča, Medaković. Na tim lokacijama i veći jednoiposoban ili dvosoban stan mogu da se nađu za manje od 200 evra.

Vrtoglavih 250 evra za stančić – garsonjeru, platićete možda na Vračaru, u Starom gradu, strogom centru.

Najtraženiji su manji stanovi, ali i jednoiposobni gde zakup može da izađe do 200 evra. Takav stan, studenti obično podele sa “cimerom”, a zakup dele na po 100 evra.

Jednosobne i jednoiposobne stanove možete da iznajmite već po ceni od oko 150 do 300 evra, s tim što su najskuplji stanovi u centru, na Senjaku, nekim delovima Zvezdare i Novog Beograda.

Dvosobne stanove možete iznajmiti po ceni od 240 do 300 evra, a velike trosobne, ukoliko vam nije problem da se udružujete i iznajmljujete prostor, možete dobiti več po zakupnini od 230 evra pa sve do 450 evra, i više ako želite luks varijantu.

Listajući oglase može da se desi da naletite na, primera radi, veliki stan koji gazde iznajmljuju za recimo 150 evra. Ali budite oprezni jer u tom stanu verovatno komunalije prelaze cene zakupa.

Tražite li sobu

Ako vam ne smeta suživot sa gazdom, možete proći nešto jeftinije iznajmljivanjem samo sobe u nečijem stanu. I takva vrsta najma je veoma zastupljena u Beogradu. Specifičnost ovakvog najma je što, uglavnom, zavisno od slučaja, podstanar ne plaća račune – oni su uračunati u kiriju ili plaća samo deo računa za struju.

Iznajmljivanje sobe se kreće, okvirno, oko 50-60 evra na periferiji, a što se ide bliže centru i popularnim lokacijama oko ofakulteta, cena raste. Tako u centru sobe mogu biti izdate i za 100 evra, na Senjaku, odlično opremljene, i za 120.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar