Beogradu na vodi Simpova zgrada?

Zgrada Simpa u ulici Hadži Nikole Živkovića 8, gde je godinama bio prodajni salon ovog preduzeća, od aprila ove godine u vlasništvu je grada Beograda. Kako Novosti saznaju, objekat vranjanske firme preuzet je na osnovu dugovanja poreza na imovinu i Zakona o utvrđivanju javnog interesa.

Nezvanično, ovo zdanje kraj autobuske stanice neće se dugo zadržati u vlasništvu glavnog grada Srbije. Za salon veličine 3.431 kvadrata i magacinski prostor od oko 800 kvadrata zaiteresovano je preduzeće Beograd na vodi.

- Ovaj poslovni prostor u centru prestonice grad je preuzeo na osnovu Zakona o utvrđivanju javnog interesa, po posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanje građevniske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi" - navode iz kompanije Simpo ad. Vranje. - Poslovni centar "Simpo Beograd" i RK "Simpo Beograd" u Ulici Hadži Nikole Živkovića br. 8 i Ulici Hercegovačkoj broj 5, eksproprisani su rešenjem Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Grada Beograda, koje je postalo pravosnažno 18. aprila ove godine.

Međutim, iako postoji papir "crno na belo", Grad, odnosno Sekretarijat za imovinsko pravne poslove, iznosi kontradiktorne informacije.

- Grad Beograd nije vlasnik objekata u Ulici hadži Nikole Živkovića 6, kao ni pomoćnih objekata u Ulici Hercegovačkoj 5 - posle više zahteva odgovaraju iz Sekretarijata.

I u preduzeću Beograd na vodi nisu želeli da komentarišu navode da zgrada "Simpa", kao i druge državne nekretnine u ovom delu Savamale mogu da pređu u vlasništvo ove firme.

Ostaje da se vidi da li će poslovni prostor površine 3.431 kvadrata, biti porušen ili će se nekim arhitektonskim rešenjem naći u sastavu budućeg projekta.

Rekonstruisana pre 30 godina

Objekat u Hadži Nikole Živkovića 8, izgrađen je 1922. godine kao magacin Francusko - srpske banke. Simpo je taj poslovni prostor kupio 1981. godine, a u periodu od 1985. do 1987. godine zgrada je rekonstruisana, a urađena je i organizacija prostora. Tada su dograđena još dva sprata, uz niz intervencija na samoj konstrukciji. Postojeća robna kuća ima 3.431 kvadat, a magacin robne kuće i pomoćni objekti u Hercegovačkoj imaju 863 kvadrata. "Simpu" pripada i parking prostor ispred zgrade površine od 218 kvadrata.

Rasprodaja

u ovoj robnoj kući tokom avgusta organizovana je rasprodaja nameštaja i izložbenih eksponata, sa 50 odsto popusta. Simpo je ovaj prostor zvanično koristio do 28.avgusta, a trenutno je u toku postupak primopredaje. Zgrada je očišćena, a neprodate stvari "preseljene" su u druge Simpove objekte u gradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar