Beograd dobija prvi soliter sa zelenim fasadama

Od kada je, nakon pet pokušaja, u novembru 2016. nekadašnja zgrada Beobanke na Zelenom vencu konačno našla kupca, javnost se pitala kakva će nova namena ovog objekta biti. U avgustu ove godine ta dilema je, čini se, nestala.

Novi vlasnik zgrade, beogradski ogranak projektantske kuće Stattwerk iz Štutgarta, nedavno je, naime, objavio da zgrada neće postati hotel sa pet zvezdica, kao što je ranije najavljivano - već poslovno-ugostiteljski soliter.

Ovo što će ovu nekretninu razlikovati od svih u Beogradu je ideja kompanije Stattwerk za čitavu zgradu sa spoljašnje strane obavije biljkama, pa bi srpska prestonica tako mogla da dobije prvi soliter sa zelenim fasadama.

Kako se navodi na sajtu ove kompanije, cilj im je da ponude "drugačiju, 'zeleniju' viziju radnog i životnog prostora, kao i urbanog uređenja grada". Kako kažu, "žele da svaki njihov projekat bude temeljno ekologičan i da doprinese podizanju ekološke svesti ljudi i lokalnih zajednica".

Plan je da u zgradi svoje mesto nađu prodajni salon za električna prevozna sredstva, kao i poslovni prostor namenjen "zelenim" kompanijama, startapima i organizacijama.

Zasad je, može se saznati sa njihovog sajta, u saradnji sa kompanijom Gras Garden iz Beograda postavljen probni "zeleni zid" koji će omogućiti da se utvrdi efikasno korišćenje vode potrebno za održavanje zelenila na budućem prvom soliteru sa zelenim fasadama u Srbiji.

Taj "zeleni zid" čini sitem laganih panela, proizvedenih po poslednjoj tehnologiji od najfinijih polikarbonatnih materijala, koji su otporni na UV zračenje. Za održavanje zelenog zida, koristi se Smart Garden Hub – smart sistem za navodnjavanje izraelske kompanije GreenIQ, koji preko interneta kroz aplikaciju kontroliše vreme i raspored navodnjavanja tako što koristi informacije lokalne vremenske prognoze i na taj način štedi i do 50% potrošnju vode za navodnjavanje.

Zgrada će imati i sistem za sakupljanje kišnice, koja će se kasnije koristiti kao tehnička voda, kao i solarne panele i vetrogeneratore sa vertikalnom osom obrtanja za proizvodnju električne energije. Biće tu i piezoelektrični podovi, koji će kinetičku energiju pretvarati u struju.

U kompaniji navode i da postoji potreba da se konstrukcija sanira i dodatno ukruti na horizontalne uticaje, kako bi zadovoljila savremene propise. Izvršeno je, zbog toga, i terensko ispitivanje stanja i karakteristika postojeće konstrukcije, ugrađenog betona i armature.

Takođe, u saradnji sa kompanijom Geomehanika iz Beograda, završeni su terenski radovi na izradi geomehaničkih bušotina, koje za cilj imaju da daju podatke o nosivosti i sleganju tla u daljem procesu projektovanja.

Rokovi i precizniji detalji realizacije ovog projekta zasad, ipak, ostaju nepoznati.

- Svaki projekat na kome radi Stattwerk prolazi kroz proces dugoročnog i kompleksnog planiranja. Dok ovaj proces ne bude završen u potpunosti, nećemo izlaziti u javnost sa pojedinostima projekta.

Inače, Stattwerk, koji se bavi prenamenom nekadašnjih fabrika i skladišta u stambene i poslovne prostore, za zgradu Beobanke platio je gradu 4,25 mil EUR.

Ova zgrada datira još iz 1960. godine i građena je za potrebe Energoprojekta. Kasnije je prešla u posed Beobanke, koja je 2002. otišla u stečaj. U stanju u kojem je danas nalazi se od 2007. godine, kada je uklonjena fasada i zgrada ogoljena do konstrukcije. Pokušaji da se proda na tenderu počeli su 2009. a novog vlasnika, uprkos izuzetnoj lokaciji, dobila je tek šest godina kasnije.

Prvu zelenu fasadu uskoro bi trebalo da dobije i Sarajevo, a očekuje se da biljke ukrase i objekte u drugim gradovima u BiH.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar