Beč: Preskupe kirije u starim zgradama

Vlasti grada Beča analizirale su oglase preko kojih se nude stanovi na izdavanje u starogradnji u glavnom gradu Austrije i došle do zaključka da su u 80 odsto slučaja kirije previsoke.

- Gradska služba za pomoć stanarima analizirala je oko 40.000 oglasa - naveo je Mihael Ludvig, nadležni član gradske vlade. On je najavio da će gradske vlasti informisati stanare koji žive u takvim zgradama i ponuditi im proveru visine kirije.

U starogradnji, a to važi za zgrade izgrađene pre 1945. godine, prosečna ukupna kirija iznosi, prema analizi, 13 evra po kvadratnom metru, čime je znatno prekoračena prosečna određena cena od 3,54 evra po kvadratu.

Slična situacija je, kako je preneo Ludvig, i kod ranije sklopljenih ugovora o iznajmljivanju stanova. Kod 2.700 proverenih kirija je prošle godine ustanovljeno da je kirija prešla prosečnih, od grada određenih 3,18 evra po kvadratu. Ludvig ističe da je problem i što se svega još samo 22 odsto stanova na privatnom tržištu nekretnina nudi sa neograničenim ugovorom.

Grad Beč zbog ove situacije namerava da informiše stanare, najpre na adrese iz oglasa za koje je utvrđeno da je kirija previsoka.

- Nažalost, prečesto se prihvata previsoka kirija zbog neizvesnosti, ali i straha da ograničeni ugovor neće biti produžen - kazao je on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar