Arapi kupuju “Porto Montenegro”?

Kanadski biznismen Piter Mank i njegovi partneri u kompaniji "Adriatic marinas" uveliko pregovaraju o prodaji tivatske marine "Porto Montenegro" sa jednom arapskom kompanijom.

Prema pojedinim informacijama, prodaja "Porto Montenegra" je načelno i dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije.

Kao budući vlasnici "Porto Montenegra" se spominju dva investitora – "Emirates group" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i saudijski milijarder Kalid bin Sultan, vlasnik takozvane "zlatne flote" superjahti.

Bin Sultan je član vladajuće familije Saud, najstariji sin princa Sultana bin Abdulaz Al Sauda. Osnivač je fondacije "The living oceans" i predsedavajući komiteta "Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water". Sa "Porto Montenegrom" je lani potpisao ugovor na 30 godina, čime je tivatska marina postala matična luka prestižne flote superjahti bin Sultana.

Zvanično od uprave kompanije "Adrijatic marinas", čiji su vlasnici osim Manka, Oleg Deripaska, Natanijel Rotšild i Bernard Arno, stigao je odgovor da nisu potpisali nikakav ugovor sa novim investitorom o prodaji akcija bilo kojeg od postojećih akcionara kompanije.

– Kao što je i ranije rečeno, "Porto Montenegro" kontinuirano radi na tome da nađe nove dugoročne partnere za svaku oblast svog poslovanja, koji mogu pomoći da se nastavi izvanredan uspeh koji je do danas ostvaren u Tivtu. Ukoliko se prodaja projekta jednog dana dogodi, javnost će o tome biti na vrjeme obavještena – kazali su iz "Adrijatic marinasa".

Kada je u pitanju cena po kojoj je prodat "Porto Montenegro", spekuliše se sa ciframa od 500 do 800 mil EUR.

Mank je 2007. godine, zajedno sa inopartnerima kupio tivatski "Arsenal" za 3,2 mil EUR i zakupio ga na 90 godina. Kasnije su iz "Adriatic marinasa" navodili da je vojna baza u Tivtu plaćena 23 miliona, dok su iz tenderske komisije tvrdili da je imovina prodata za 29 miliona. Mank je većinski vlasnik "Porto Montenegra" sa oko 60% akcija, dok ostali biznismeni imaju manjinske pakete akcija.

Lani otpustili 40 radnika

Kompanija "Adriatic marinas" je lani počela polako da smanjuje broj radnika. Prema nezvaničnim informacijama, prošle godine otpušteno 40 radnika. Moguće je da je tako urađeno kako bi se novom investitoru i vlasniku pokazala profitabilnost projekta, s obzirom da plate zaposlenih imaju veliki udeo u troškovima kompanije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar