200.000 jeftinih stanova – zvuči li vam poznato?

Britanska vlada zbog manjka kvadrata i visokih cena nekretnina želi da stvori naselja u kojima bi živeli oni koji stan ne mogu sebi da priušte u gradovima.

Velika Britanija bi za koju godinu mogla dobiti 17 novih gradića, uglavnom u pustim engleskim predelima, zbog potreba za stanovanjem sadašnjih stanovnika, koji osećaju hroničnu nestašicu stambenog prostora i suočeni su s astronomskim cenama nekretnina.

Ministar stambenog planiranja Gavin Barvel objavio je plan o formiranju tzv. novih zajednica širom Engleske, u kojima bi se gradilo do 200.000 novih stanova.

To je zapravo, podsećaju mediji, samo oživljavanje starijeg plana o milion novih stanova do 2020. u Engleskoj, koja s 53 miliona, ima gustinu naseljenosti od 377 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Ideja seže i u 19. vek, kad su zbog jake industrijalizacije nastajali mali gradovi s brojnim radnicima.

“Država će lokalnim vlastima koje bi htele da grade takve zajednice dodeliti po 7,4 miliona funti i olakšati propise urbanog planiranja, kako bi se mogli naseliti oni koji u velikim gradovima ne mogu da kupe stan”, kaže Barvel.

Građevinski preduzetnici to pozdravljaju budući da su se žalili na prekrute zakone o gradnji i manjak dostupnoga zemljišta, što ih je onemogućavalo u gradnji blokova blizu velikih gradova, u čemu su ih sprečavale i lokalne vlasti.

Engleske zajednice primale bi od 1.500 do 10.000 stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar