„Simpo“ preuzima država

Od svih poreskih dugova privrednika u Srbiji moguće je naplatiti jedva 15 odsto. Kako je „Novostima“ potvrđeno u Poreskoj upravi, sva preduzeća i preduzetnici državi za poreze duguju ukupno 596,68 milijardi dinara. Od toga je nenaplativo čak 506,16 milijardi dinara. Stoga i ne čudi što, od preostalih 90,52 milijarde dinara, država pokušava da uzme svaku paru.

Na udaru će se, među prvima, nađi „Simpo“ iz Vranja, koji od svih aktivnih firmi ima najveći poreski dug, od čak 4,76 milijardi dinara.

- „Simpo“ posluje kao privatna kompanija, a ne plaća državi porez. Postoje samo dva moguća rešenja: ili će ići u blokadu ili će država svoj dug konvertovati u vlasništvo - rekao je u četvrtak Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, ističući da je realnija ova druga opcija, čime bi država postala većinski vlasnik kompanije.

Dinkić je istakao da je uvedena nulta tolerancija na neplaćanje poreza i finansijsku nedisciplinu i da svi dužnici moraju da reše problem poreskog duga.

Država, inače, već ima najveći paket vlasništva u „Simpu“, koji preko raznih fondova dostiže oko 44 odsto udela. Ostale akcije su u rukama malih akcionara i privatnih investitora, od kojih najveći udeo od 1,61 odsto, ima poznati odbojkaš Ivan Miljković. Prethodna vlada je, zaključkom, zamrznula poreski dug „Simpa“ planirajući da ga sama namiri iz novca koji bi dobila privatizacijom. S obzirom na to da cela kompanija trenutno na Beogradskoj berzi vredi 103,85 miliona dinara, jasno je da dug od 4,5 milijarde nije moguće namiriti od prodaje manjinskog paketa akcija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar